0 ks 0.00 €

Základy pergoly na zemných vrutoch

ZÁHRADNÁ PERGOLA NA ZEMNÝCH VRUTOCH

 

Stabilita konštrukcie pergoly je najviac ovplyvnená pevným spojením pergoly so základmi stavby. V minulosti bolo najrozšírenejším druhom základov betónovanie. V súčasnej dobe sa do popredia dostáva stavba základov na zemných vrutoch. Zemný vrut má kužeľovitý tvar, ktorý zhutni a stlačí zeminu vo svojom okolí. Takto vznikne veľmi pevný základ, ktorý je možné okamžite zaťažiť.

 

Najprirodzenejším materiálom na stavbu pergoly je drevo, vhodným typom je borovica alebo smrek. Životnosť pergoly je možné predlžiť kvalitnou povrchovou úpravou dreva. Drevenú konštrukciu odporúčame natrieť ochranným náterom.

 

Pergola by mala stať na rovnej ploche. Príjemnou výhodou stavby základov na zemných vrutoch je vynechanie kopania základov a odpratávanie zeminy. Stavbu tak postavíte čisto, bez zásahu do terénu alebo prostredia.  

 

Počet použitých pilierov závisí od veľkosti samotnej pergoly, teda od jej primárneho použitia (dekoratívny prvok záhrady, priestor na stolovanie atď.). Zemný vrut je pri stavbe základov umiestnený pod každý pilier pergoly. Vzdialenosť nosných pilierov by nemala byť väčšia ako 2 až 2.5 metra.

 

Pri bežnom zaťažení pergoly odporúčame použitie zemného vrutu DOMA A3 alebo HOBBY B3 s koncovkou v tvare U na hranol s rozmermi 10 x 10 cm. Pri stavbe masívnej pergoly odporúčame použitie zemného vrutu PROFI C3- s koncovkou v tvare U s rozmermi 20 x 20 cm. Zemný vrut PROFI C3- je vďaka priemeru vrutu 7.6 cm a dĺžke závitovej časti 55 cm vhodný aj pre ohrady pre zvieratá v prírode, nakoľko je odolný voči nárazom alebo poveternostným vplyvom. Hranolový pilier je možné pohodlne vložiť do koncovky zemného vrutu v tvare U a následne vzájomne zoskrutkovať. Pilier pergoly odporúčame osadiť do koncovky v tvare U s 3 – 10 mm medzerou, aby prípadná zrážková a vyzrážaná voda nenasiakla do hranola.

 

Medzi drevený hranol a zemný vrut nie je potrebné vkladať hydroizoločnú vrstvu. Zemný vrut ma antikoróznu povrchovú úpravu a slúži ako hydroizolácia. Pre predlženie životnosti drevených pilierov je vhodné ich priskrutkovať na zemné vruty približne vo výške 10 cm nad zemným povrchom. Drevený pilier tak bude pred rannou rosou alebo zrážkovou vodou chrániť zemný vrut.

 

Priemyselnú zinkovne uvádzajú životnosť zemného vrutu 50 rokov. Zemný vrut sa montuje podľa návodu na svojpomocnú montážNáklady na vytvorenie základov pre záhradnú pergoly na 4 pilieroch nie sú vyššie ako 100 €. Stavbu základov pre záhradné pergoly je možné realizovať počas celého roka, zemné vruty je možné montovať aj pri teplotách pod 0°C


VIAC O ZEMNÝCH VRUTOCH